четвъртък, 5 май 2011 г.

Кралят на “Hallyu”


Най-големите концерти в Япония се изнасят в Tokyo Dome. Капацитетът му е 55000 зрители. На тази сцена са пели Майкъл Джексън, Мадона, Бекстрийт бойс и други звезди от такава величина. Но повече са звездите, които мечтаят за изява там.  Малцина  обаче са тези, които успяват да напълнят залата. Един мъж в края на м. септември  я напълни със зрители, които дойдоха да видят как ще представи книгата си “Пътешествие в търсене на красотата на Корея”. А той дори не е писател. И певец не е. Феновете му дойдоха да го видят и търпеливо чакаха с часове на опашки за да влязат. Как няма да чакат щом това е техният Йон-сама /Yon-sama/. В превод от японски Йон-сама означава кралска особа. За японците и още повече за японките това абсолютно обожание започна през 2002 година с излизане на южно корейската драма “Зимна соната”, по която тази година се засне и анимирана филмова версия. Почти неизвестният дотогава актьор Бе Йонг Джун стана обект на мечтите на хиляди японки. По статистически данни повече от 80% от японците са гледали драмата. Буквално за една нощ представителят на така наречената “корейска вълна”,  която направи известни много красиви корейски актьори и актриси, се превърна в принц. Даже не в принц, а направо в крал. Популярността му в цяла Азия е огромна. В момента е най-високо платеният корейски актьор. Ако запитаме феновете му защо го харесват, те ще отговорят, че са запленени не толкова от красивия му външен вид и  убийствената му усмивка,  а преди всичко от чувствителността, с която играе ролите си и маниера му на поведение пред малкия екран и извън него. С една дума – от актьорския му талант.
Бе Йонг Джун, може би най-харизматичният корейски актьор, е роден на 29 август 1972 година в Сеул. Актьорската си кариера започва през 1994 година, но звезда става чак след 8 години. През 1999 година изоставя актьорството и се фокусира към завършване на образованието си в Sungkyunkwan University.  През 2001 година се завръща на малкия екран с драмата “Хотелиер”. В актьорската му биография са вписани само три игрални филма и необичайно малко участия в телевизионни драми. Най-популярни са филмите му “Untold scandal и “April snow” и драмите “Хотелиер”, “Зимна соната” и “Легендата” известен още и като “Четирите бога на първия крал”.
Тази рубрика е наречена “Не е за Оскар, но…” За таланта на Бе Йонг Джун това но е повече от неуместно. Не отричам, че можеш да станеш звезда и без да си чак толкова талантлив. Не отричам, че можеш и филмова награда да спечелиш, но определено никой няма да те нарече Йон-сама. И едва ли  почитателите ти ще предизвикат паника на летище Нарита,  на каквато летището е ставало свидетел само още веднъж, през 1960 година при посещението на легендарните “Бийтълс”. Честно казано когато започнах да гледам сериала “Легендата” не очаквах, че той води до пристрастяване. След третото гледане на 25 часовата драма вече ми стана ясно защо десетки хиляди японки започват да изучават корейски език и една след друга посещават Корея с единствената цел да видят страната на техния идол.  Макар, че прозвището “кралска особа” актьорът получава много преди да изиграе ролята на крал, определено с начина, по който играе в “Четирите бога на първия крал” поставя нови стандарти пред всички държавни глави от цял свят, били те короновани или не. С много работа и много талант успява да изгради образа на герой предизвикващ силно възхищение и възпитаващ в толкова човешки ценности, колкото малко образи в литературата и киното успяват. Образ силно въздействащ върху чувствата и емоциите на зрителите.  Най-удивителното е, че въпреки трите години работа по драмата Бе Йонг Джун успява да запази непроменена играта си през цялото време, а това е много трудно и изисква наистина огромен талант и отдаденост на ролята.
Един документален филм за Кралят на Боливуд започва така: “Том Круз, Брат Пит, Джим Кери… кой е най-голямата филмова звезда?” и продължава “Нито един от тези холивудски герои. Най-голямата звезда  е един човек, който има 3 милиарда и 500 милиона почитатели. Неговото име е…” Като отчетем и факта, че повече от две трети от хората в света населяват азиатската част на планетата,  се налага изводът, че звездите на седмото изкуство вече не са на запад, а на изток от нас. Там където слънцето първо огрява земята, там където културата и изкуството са възникнали много преди да дойдат до нас. Там където е роден и работи най-яркият представител на “Hallyu” Кралят Бе Йонг Джун.

Няма коментари:

Публикуване на коментар